Thursday, June 6, 2013

P.H.A.R.M.A.C.Y. A.S.S.I.S.T.A.N.T. T.R.A.I.N.E.E.

Assalamualaikum..

Tiga hari yg lalu.. bermulalah kehidupan aku sebagai pharmacy assistant trainee di Hospital Sultanah Bahiyah..

DAY 1 :
hari pertama kami berkumpul di lobi sebelum pergi lapor diri..

sampai2 je dah kena marah, cakap tak beradab la bagai. padahal kami dah bg salam kot..
nasib la dapat preceptor yg cerewet. nak kena ikut procedur bagai. padahal org yg in-charge punchcard tu okay ja..

lepas kena bebel tu kami terus dibawa ke semua department farmasi. dalam sejam setengah kemudian kami disuruh ke department masing2 mengikut jadual yg diberi. nasib aku dapat in-patient department (IPD).

kat IPD, takde la se'busy' OPD (Out-patient department). tapi pepagi tu busy gila. dengan filling ubat ikut label yg diberi oleh pharmacist then kena buat floor stock utk ward2 pulak.. then kena check trolley untuk Unit of Dose (UOD) dan Unit of use (UOU) pulak.. perrghh penat siot.. berdiri punya lama.. sakit kaki.. pastu tunggu rehat ja..

tapi untungnya kat ipd ni sebelah petang tak busy sgt. kdg2 ja filling ubat.. pastu yg mana ubat agak2 nak habis top up ja.. kena la masuk store.. record bagai semua tu wajib.. kalau dak habis lari nanti..

1ft day praktikal memang balik2 tu aku stress gila habis sakit2 pala.


Day 2:

kena hari kedua ni hari farmasi pulak. ramai staff takdak. then puan Ong, local preceptor kat situ suruh aku naik satelit 6 pulak. punggah. then aku pon naik je la.. masuk2 je semua dalam tu perempuan. then diorang semua panggil aku adik. zzzz

mula2 masuk tu aku buat kerja yg senang ja iaitu filling ubat.. then kak kat situ ajar buat floor stock.. mau 5 jam jugak berdiri. mau luruh kaki nih.

tapi yg best kat satelit 6 ni ruang dia kecil n susunannya lebih teratur, so senang nak cari. pusing2 jumpa. lagi satu kat sini aku belajar bagi ubat2 kat staffnurse. baru nampak communication utk aku dgn staff selain dari pegawai farmasi (pf) / pembantu pegawai farmasi (ppf). 


lepas hari lunch hour kena masuk kerja balik. biasalah sebelah petang takde kerja sangat. so duduk je la. kalau ada label ambil, record then filling.. pastu tunggu pukul 5 balik.

Day 3: 

hari ketiga kena turun ke IPD semula. perrghh penat siot.. tapi semakin hari semakin aku enjoy kerja kat situ. takde dah sakit2 pala.. aku buat kerja macam biasa. filling2 ubat. tertonggek sana tertonggek sini cari ubat, tak biasa lagi. location ubat masih belum dapat ingat sepenuhnya.. tapi lama2 boleh la tu. InSyaAllah..

Saturday, May 25, 2013

ALLAH Lebih Sayangkan Beliau :'(

Asalamualaikum..

dalam jam 8.27 p.m. tadi aku baru mendapat berita bahawa ayahanda sabahatku Zulafifi baru sahaja kembali ke rahmatullah.

Al-Fatihah~~~

masih terngiang-ngiang kedengaran sebakan dan tangisan beliau di saat aku menelefonnya. tersentak seketika hatiku. kesedihan mula melanda. Ya Allah. tabahkanlah hati fifi. sepanjang aku kenal dia belum pernah aku dengar dia menangis. aku tahu hatinya lembut walaupun fizikalnya nampak matang.

teringat aku saat2 atuk meninggal dulu..

tak dapat digambarkan saat2 itu. betapa sedihnya aku saat itu..

Back to 16th september 2011.. di pagi subuh yg hening.. aku mendapat panggilan telefon dari mak yg menyatakan bahawa atuk telah pun meninggal dunia.

 Ya Allah.. hanya Allah yg tahu betapa sedihnya aku saat tu.

ketika tu parent aku sudah pun berada di kampung halaman. aku tidak tahu bagaimana harus pulang menjenguk arwah.. aku takut aku tidak berkesempatan melihat beliau buat kali terakhir.

nasib pakcik aku sudi menumpangkan aku..

hmm 


sepanjang hari tu aku menangis.. kadang2 tangisan aku tidak kelihatan namun hatiku hanya Allah yg tahu betapa sedihnya. selepas jenazah selamat dikebumikan aku terpaksa pulang ke kampus dgn segera. ikut kehendak hati aku hendak stay, tapi mak paksa aku pulang.. :'(

disaat itu aku tiada teman untuk meluahkan perasaan.. aku keseorangan, aku tiada teman.. :'(



Tuesday, May 14, 2013

T.H.E. W.O.M.A.N. I. L.O.V.E.

ASSALAMUALAIKUM.

entry kali ni ada unsur2 mengatal. so, kalau tak suka jangan baca or comment apa2. hahaha

entry kali ni mengenai wanita yg saya admire. oh tak salahkan suka kat seseorang. jangan songsang sudah. haha . wanita yg baru tiga bulan saya kenal..

walaupun baru tiga bulan kenal, sebenarnya saya dah lama usha dia. hehe (pengakuan terbuka..) :O

saya mula usha dia sejak hujung sem lepas lagi (sem 3). time MRI. sejak tu lah saya mula add fb dia. ok add je. time tu stalk sikit2 je. hehe. niat nak usha sikit je. tetibe terrrrrbekenan pulak.. ohhhh. ok cukup. rasa sengal pulak. takmo cerita dah..

ok la sempena ulang tahun hari lahir awak yg ke-19, saya tujukan khas lagu ini untuk awak.. <3
make sure awak tengok ye video ni. hehe


The Woman I Love
video


Maybe I annoy you with my choices
Well, you annoy me sometimes too with your voice
But that ain't enough for me
To move out and move on
I'm just gonna love you like the woman I love

We don't have to hurry
You can take as long as you want
I'm holdin' steady
My heart's at home
With my hand behind you
I will catch you if you fall
Yeah I'm gonna love you like the woman I love

Sometimes the world can make you feel
You're not welcome anymore
And you beat yourself up
You let yourself get mad
And in those times when you stop lovin'
That woman I adore
You can relax
Because, babe, I got your back
Uh, I got you
Uh, Yeah
I don't wish to change you
You've got it under control
You wake up each day different
Another reason for me to keep holdin' on
I'm not attached to any way you're showing up
I'm just gonna love you like the woman I love
Yeah I'm gonna love you
Oh, Yeah I'm gonna love you
'Cause you're the woman I love

~~o~~


One more year has passed, you are growing old, don't let your heart grow old. Keep your energies full, your dreams alive and level of success high.  Accept the temporary nature of life… you will enjoy every second of your life and you will feel young forever. Forgive and love others as life is too short. May you have a fantastic birthday with your loved ones. 
Happy Bornday my dear...!!


Thursday, April 25, 2013

P.O.L.I.T.I.C.S.

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

okay, tujuan tulis entry kali ni bukan nak cakap sgt pasal politik.
cuma diri ni terasa hendak update sedikit pasal politik ni hah. al-maklumlah, pilihan raya umum ke-13 tak lama lagi. 5 Mei ni je. lebih kurang 10 hari je lagi tempoh berkempen. 



kalau orang tanya aku, tak pergi berkempen ke? pergi dengar ceramah kat bilik gerakan tu?

FYI. prinsip aku, selagi tak daftar mengundi tu jangan berangan la nak berkempen or join mana2 parti. maklumlah baru 20 tahun mana boleh mengundi. but....!!!

aku tak kata aku tak boleh sokong mana2 parti. so, aku ada pilihan aku sendiri. 

undi adalah rahsia.

eh?? hak untuk memilih .. itu lebih tepat.. 

okay. memandangkan aku menetap di negeri jelapang padi, Kedah.
so, kat sini aku share sikit pasal calon2 di negeri kedah untuk kedua2 belah pihak. kalau share satu nanti orang kata apa pulak. haha


SENARAI KEPUTUSAN PENAMAAN CALON BAGI KERUSI
PARLIMEN KEDAH 2013
BAHAGIAN PILIHAN RAYA
NAMA PENUH
PARTI
STATUS


P. 004 - LANGKAWI

AHMAD BIN ABDULLAH
PKR
LAYAK BERTANDING

MARINA BINTI HUSSEIN
BEBAS
LAYAK BERTANDING

NAWAWI BIN AHMAD
BN
LAYAK BERTANDING


P. 005 - JERLUN

ISMAIL BIN SALLEH
PAS
LAYAK BERTANDING

OTHMAN BIN AZIZ
BN
LAYAK BERTANDING


P. 006 - KUBANG PASU

MOHD JAMAL BIN NASIR
PAS
LAYAK BERTANDING

MOHD JOHARI BIN BAHARUM
BN
LAYAK BERTANDING


P. 007 - PADANG TERAP

MAHDZIR BIN KHALID
BN
LAYAK BERTANDING

MOHD NASIR BIN ZAKARIA
PAS
LAYAK BERTANDING

MUHAMAD BAZLI BIN ABDULLAH
BEBAS
LAYAK BERTANDING


P. 008 - POKOK SENA

DATO' MAHFUZ BIN OMAR
PAS
LAYAK BERTANDING

SHAHLAN BIN ISMAIL
BN
LAYAK BERTANDING


P. 009 - ALOR STAR

ABDUL FISOL BIN MOHD ISA
BERJASA
LAYAK BERTANDING

CHOR CHEE HEUNG
BN
LAYAK BERTANDING

GOOI HSIAO - LEUNG
PKR
LAYAK BERTANDING

JAWAHAR RAJA BIN ABDUL WAHID
BERSAMA
LAYAK BERTANDING


P. 010 - KUALA KEDAH

AZMAN BIN ISMAIL
PKR
LAYAK BERTANDING

ZAKI ZAMANI BIN ABD RASHID
BN
LAYAK BERTANDING


P. 011 - PENDANG

MOHAMAD BIN SABU
PAS
LAYAK BERTANDING

OTHMAN BIN ABDUL
BN
LAYAK BERTANDING


P. 012 - JERAI

JAMIL KHIR BIN BAHAROM
BN
LAYAK BERTANDING

MOHD FIRDAUS BIN JAAFAR
PAS
LAYAK BERTANDING


P. 013 - SIK

CHE UDA BIN CHE NIK
PAS
LAYAK BERTANDING

MANSOR BIN ABD RAHMAN
BN
LAYAK BERTANDING


P. 014 - MERBOK

ISMAIL BIN DAUT
BN
LAYAK BERTANDING

NOR AZRINA BINTI SURIP
PKR
LAYAK BERTANDING


P. 015 - SUNGAI PETANI

JOHARI BIN ABDUL
PKR
LAYAK BERTANDING

ONG WEI SIN
BEBAS
LAYAK BERTANDING

SUHAIMI BIN HASHIM
KITA
LAYAK BERTANDING

SYAMSYUL ANUAR BIN CHE MEY @ ISMAIL
BN
LAYAK BERTANDING


P. 016 - BALING

ABDUL AZEEZ BIN ABDUL RAHIM
BN
LAYAK BERTANDING

NAJMI BIN HJ AHMAD
PAS
LAYAK BERTANDING


P. 017 - PADANG SERAI

GOBALAKRISHNAN A/L NAGAPAN
BEBAS
LAYAK BERTANDING

HAMIDI BIN ABU HASSAN
BERJASA
LAYAK BERTANDING

HENG SEAI KIE
BN
LAYAK BERTANDING

N SURENDRAN A/L K NAGARAJAN
PKR
LAYAK BERTANDING

OTHMAN BIN WAWI
BEBAS
LAYAK BERTANDING


P. 018 - KULIM-BANDAR BAHARU

ABD. AZIZ BIN SHEIKH FADZIR
BN
LAYAK BERTANDING

SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL
PKR
LAYAK BERTANDING
JUMLAH CALON YANG LAYAK BERTANDING
39
JUMLAH CALON YANG MENARIK DIRI
0
JUMLAH CALON YANG TIDAK LAYAK BERTANDING
0
JUMLAH CALON YANG MENARIK BALIK KERTAS PENCALONAN
0
JUMLAH KESELURUHAN
39

SENARAI KEPUTUSAN PENAMAAN CALON BAGI KERUSI
DUN KEDAH 2013
BAHAGIAN PILIHAN RAYA
NAMA PENUH
PARTI
STATUS


P. 004 - LANGKAWI
N. 01 - AYER HANGAT
MOHD RAWI BIN ABD HAMID
BN
LAYAK BERTANDING

ZUBIR BIN AHMAD
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 02 - KUAH
AHMAD BIN KASIM
PKR
LAYAK BERTANDING

NOR SAIDI BIN NANYAN
BN
LAYAK BERTANDING

ZAFLEE BIN PAKWANTEH
BEBAS
LAYAK BERTANDING


P. 005 - JERLUN
N. 03 - KOTA SIPUTEH
ABU HASAN BIN SARIF
BN
LAYAK BERTANDING

ISMAIL BIN W.TEH @ JAZIZ
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 04 - AYER HITAM
ABD. GHANI BIN AHMAD
PAS
LAYAK BERTANDING

MUKHRIZ MAHATHIR
BN
LAYAK BERTANDING


P. 006 - KUBANG PASU
N. 05 - BUKIT KAYU HITAM
AHMAD ZAINI BIN JAPAR
BN
LAYAK BERTANDING

NASRUL OMAR BIN CHE MANSOR
PKR
LAYAK BERTANDING
N. 06 - JITRA
AMINUDDIN BIN OMAR
BN
LAYAK BERTANDING

ROHANI BINTI ABD MUTTALIB
PAS
LAYAK BERTANDING


P. 007 - PADANG TERAP
N. 07 - KUALA NERANG
AHMAD BIN MAD.DAUD
BEBAS
LAYAK BERTANDING

BADROL HISHAM BIN HASHIM
BN
LAYAK BERTANDING

SYED IBRAHIM BIN SYED OMAR
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 08 - PEDU
KAMA NORIAH BINTI IBRAHIM
BN
LAYAK BERTANDING

ZAMRI BIN YUSUF
PKR
LAYAK BERTANDING


P. 008 - POKOK SENA
N. 09 - BUKIT LADA
AHMAD 'IZZAT BIN MOHAMAD SHAUKI
PAS
LAYAK BERTANDING

AHMAD BIN SUDIN
BN
LAYAK BERTANDING
N. 10 - BUKIT PINANG
MOHD MUKHTAR BIN NOOR
BN
LAYAK BERTANDING

ROMANI BIN WAN SALIN
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 11 - DERGA
ABDUL FISOL BIN MOHD ISA
BERJASA
LAYAK BERTANDING

CHEAH SOON HAI
BN
LAYAK BERTANDING

TAN KOK YEW
DAP
LAYAK BERTANDING


P. 009 - ALOR STAR
N. 12 - BAKAR BATA
AHMAD BASHAH BIN MD HANIPAH
BN
LAYAK BERTANDING

JAWAHAR RAJA BIN ABDUL WAHID
BERSAMA
LAYAK BERTANDING

MOHD EEKMAL BIN AHMAD
PKR
LAYAK BERTANDING
N. 13 - KOTA DARUL AMAN
JAYAGOPAL A/L ADAIKKALAM
BEBAS
LAYAK BERTANDING

LIEW KARD SEONG
BEBAS
LAYAK BERTANDING

LOH GIM HOOI
BN
LAYAK BERTANDING

TEOH BOON KOK @ TEOH KAI KOK
DAP
LAYAK BERTANDING
N. 14 - ALOR MENGKUDU
AHMAD BIN SAAD @ YAHAYA
PAS
LAYAK BERTANDING

FADZIL BIN HANAFI
BEBAS
LAYAK BERTANDING

SHARIFAH MAZNAH BT. SYED KASSIM BARAKBAH
BN
LAYAK BERTANDING


P. 010 - KUALA KEDAH
N. 15 - ANAK BUKIT
ABD SAMAT BIN CHE NOH
BEBAS
LAYAK BERTANDING

AMIRUDDIN BIN HAMZAH
PAS
LAYAK BERTANDING

HASHIM BIN JAHAYA
BN
LAYAK BERTANDING
N. 16 - KUBANG ROTAN
LATT SHARIMAN BIN ABDULLAH
BN
LAYAK BERTANDING

MOHD NASIR BIN MUSTAFA
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 17 - PENGKALAN KUNDOR
NOOR HASITA BINTI MAT ISA
BN
LAYAK BERTANDING

PHAHROLRAZI BIN MOHD ZAWAWI
PAS
LAYAK BERTANDING


P. 011 - PENDANG
N. 18 - TOKAI
ABU BAKAR BIN ABDULLAH
BEBAS
LAYAK BERTANDING

MOHAMED TAULAN BIN MAT RASUL
PAS
LAYAK BERTANDING

NAJMUDDIN BIN DARUS
BN
LAYAK BERTANDING
N. 19 - SUNGAI TIANG
CHAREAN A/L ISEN
KITA
LAYAK BERTANDING

FADZIL BIN BAHARUM
PAS
LAYAK BERTANDING

ROSLI BIN OMAR
BEBAS
LAYAK BERTANDING

SURAYA BINTI YAACOB
BN
LAYAK BERTANDING


P. 012 - JERAI
N. 20 - SUNGAI LIMAU
ABDULLAH BIN HASHIM
BEBAS
LAYAK BERTANDING

AZIZAN BIN ABDUL RAZAK
PAS
LAYAK BERTANDING

MOHD FAZILLAH BIN MOHD ALI
BN
LAYAK BERTANDING

SOBRI BIN AHMAD
BEBAS
LAYAK BERTANDING
N. 21 - GUAR CHEMPEDAK
KU ABD RAHMAN BIN KU ISMAIL
BN
LAYAK BERTANDING

MUSODDAK BIN HJ AHMAD
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 22 - GURUN
LEONG YONG KONG
BN
LAYAK BERTANDING

SALMA BINTI ISMAIL
PKR
LAYAK BERTANDING


P. 013 - SIK
N. 23 - BELANTEK
ABU BAKAR BAKILANI BIN ABU HASSAN
PAS
LAYAK BERTANDING

MOHD TAJUDIN BIN ABDULLAH
BN
LAYAK BERTANDING
N. 24 - JENERI
AHMAD TARMIZI BIN SULAIMAN
PAS
LAYAK BERTANDING

MAHADZIR BIN ABDUL HAMID
BN
LAYAK BERTANDING


P. 014 - MERBOK
N. 25 - BUKIT SELAMBAU
KAMAL NASSER BIN THOW BEEK
KITA
LAYAK BERTANDING

KRISHNAMOORTHY A/L RAJANNAIDU
PKR
LAYAK BERTANDING

MARAN A/L MUTAYA
BN
LAYAK BERTANDING

SYED OMAR BIN SYED MAHAMUD
BEBAS
LAYAK BERTANDING

THIVAGARAN A/L SUPRAMANY
BEBAS
LAYAK BERTANDING
N. 26 - TANJONG DAWAI
AHMAD FAKHRUDDIN BIN FAKHRURAZI
PAS
LAYAK BERTANDING

TAJUL URUS BIN MAT ZAIN
BN
LAYAK BERTANDING


P. 015 - SUNGAI PETANI
N. 27 - PANTAI MERDEKA
ALI BIN YAHAYA
BN
LAYAK BERTANDING

HJ ABDULLAH BIN JUSOH
PAS
LAYAK BERTANDING

MOHD YUSUF BIN LAZIM
BEBAS
LAYAK BERTANDING
N. 28 - BAKAR ARANG
LEE YEAN WANG
BN
LAYAK BERTANDING

ONG KAH SOON
BEBAS
LAYAK BERTANDING

OOI TZE MIN
PKR
LAYAK BERTANDING
N. 29 - SIDAM
BEE SIEONG HENG
BN
LAYAK BERTANDING

OOI BENG KOOI
BEBAS
LAYAK BERTANDING

ROBERT LING KUI EE
PKR
LAYAK BERTANDING

TAN HOCK HUAT
BEBAS
LAYAK BERTANDING

UH CHORNG VON
KITA
LAYAK BERTANDING

ZAMIL BIN IBRAHIM
BEBAS
LAYAK BERTANDING


P. 016 - BALING
N. 30 - BAYU
AZMI BIN CHE HUSAIN
BN
LAYAK BERTANDING

MAHMUD BIN YAAKOB
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 31 - KUPANG
HARUN BIN ABDUL AZIZ
BN
LAYAK BERTANDING

JOHARI BIN ABDULLAH
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 32 - KUALA KETIL
KRISHNAN A/L GANAPATHY
KITA
LAYAK BERTANDING

MD.ZUKI BIN YUSOF
PAS
LAYAK BERTANDING

MOHD KHAIRUL AZHAR BIN ABDULLAH
BN
LAYAK BERTANDING


P. 017 - PADANG SERAI
N. 33 - MERBAU PULAS
MARLIA BINTI ABD LATIFF
BN
LAYAK BERTANDING

SITI ASHAH BINTI GHAZALI
PAS
LAYAK BERTANDING
N. 34 - LUNAS
ANANTHAN A/L SOMASUNDARAM
BN
LAYAK BERTANDING

AZMAN BIN NASRUDIN
PKR
LAYAK BERTANDING

PREBAKARRAN A/L NARAYANAN NAIR
KITA
LAYAK BERTANDING

VASANTHI A/P RAMALINGAM
BEBAS
LAYAK BERTANDING


P. 018 - KULIM-BANDAR BAHARU
N. 35 - KULIM
CHU MAW NIAN
PKR
LAYAK BERTANDING

CHUA THIONG GEE
BN
LAYAK BERTANDING

MOHD JUNIP BIN HUZAYIN
BERJASA
LAYAK BERTANDING
N. 36 - BANDAR BAHARU
MOHD KHARI BIN MOHD SALLEH
PAS
LAYAK BERTANDING

NORSABRINA BINTI MOHD NOOR
BN
LAYAK BERTANDING
JUMLAH CALON YANG LAYAK BERTANDING
98
JUMLAH CALON YANG MENARIK DIRI
0
JUMLAH CALON YANG TIDAK LAYAK BERTANDING
0
JUMLAH CALON YANG MENARIK BALIK KERTAS PENCALONAN
0
JUMLAH KESELURUHAN
98








peace no war ^^v